
Procházela sis někdy nastavení Facebooku na Tvém profilu?
Zjišťovala jsi, co vše o Tobě zjišťuje a kam všude může načuhovat?
Od mých klientek vím, že jsou rády, že zvládnou vnímat novinky toho, co je na první pohled vidět a do nastavení účtu koukají, jen když je upozorním, že si mají něco nastavit jinak.
A dnes se s Tebou chci pobavit o „Návrhy na sdílení z galerie fotoaparátu“ aneb když Ti FB pomáhá vybrat co máš dávat na Facebook.
Možná si řekneš: „To zní neškodně. To mi ušetří čas, když mi FB občas poradí, co mám sdílet.“
Ale pojďme si říct, co za tím opravdu je, a proč by Tě to jako online podnikatelku mělo zajímat.
Tohle nastavení umožňuje přístup k fotkám a videím ve Tvé galerii – nejen k těm, které nahraješ na Facebook, ale ke všem, které máš uložené v mobilu.
Facebook pak využívá informace o těchto souborech – jako například:
👉 čas pořízení fotky nebo videa
👉 obsah (např. jestli je tam obličej, zvíře, jídlo atd.)
👉 lokace, kde bylo pořízeno (pokud je uložena)
A na základě těchto dat Ti začne „pomáhat“ tím, že Ti nabídne návrhy na to, co bys mohla sdílet.
Tím, že Facebook skenuje Tvoji galerii, sbírá data i o věcech, které nikdy neplánuješ sdílet.
A tak:
👉 ví víc, než si myslíš – třeba kde jsi byla, s kým a kdy (ještě že není detektivní kancelář 😁)
👉 poznává, co fotíš nejčastěji (děti, jídlo, selfie, produkty…)
👉 může to použít k lepšímu cílení reklam – ano, i na základě toho, co máš jen ve fotkách, protože kdo si neukládá něco, co se mu líbí a chce se na to podívat později 🤷♀️
Ano – a je to přesně ten důvod, proč Facebook (a další platformy) tahle data milují. A na kterých nejvíce vydělávají. Dřív byly nejcennější informace, dnes jsou to právě naše data.
Tvůj obsah pomáhá trénovat jejich algoritmy:
👉 rozpoznávání obličejů a objektů na fotkách,
👉 předvídání, co budeš chtít sdílet
👉 personalizace Tvého zážitku na základě Tvé aktivity mimo samotnou platformu.
A i když to může znít jako super pomocník, ve skutečnosti dáváš další dávku dat do tréninku AI systému, který pak ví:
👉 co Tě baví,
👉 jak se chováš,
👉 co nakupuješ,
👉 co pravděpodobně uděláš dál.
Ano. Správu galerie můžeš upravit nebo vypnout.
Stačí se podívat na video návod, který najdeš v knihovně SmartyTube
a podle něho si zapnout nebo vypnout tento přístup.
Ukážu Ti, kde toto nastavení najít na telefonu (na počítači to nenajdeš, protože se to týká galerie obrázků na telefonu).
A pak si můžeš zvolit, jestli chceš, aby Facebook k fotkám přistupoval, nebo ne.
Pokud si zakládáš na ochraně soukromí nebo prostě nechceš, aby Facebook šťoural v Tvé galerii, doporučuji Ti toto nastavení vypnout. Já to třeba udělala.
Ale zároveň – pokud Ti nevadí, že se algoritmy učí na Tvých fotkách, a využiješ tyhle návrhy pro rychlé sdílení, může to být pomocník. Jen je fajn vědět, co se děje na pozadí. A mít možnost volby.
💡 SmartyTube Tě nenechá ohledně technikálií ve štychu.
Už nikdy o sobě neřekneš, že jsi technický antitalent.
A už nikdy nebudeš ztrácet čas hledáním aktuálního návodu v češtině na YouTube.
Sdílej se svými přáteli, ať si mají taky možnost rozhodnout se, co o nich FB bude vědět.
PS: Toto nastavení udělej i u každé své stránky. Nebo stránky klientů, kde jsi správce.